Kuchar -hygienicke minimum

Dobry den. Pokud pojedu na detsky tabor jako kuchar,budu mit potravinarsky prukaz, jake hygienicke minimum nebo znalosti musim mit?

— Anna Širůčková

Odpověď:

Dobrý den, 

jako osoba vykonávající činnosti epidemiologicky závažné musíte mít potravinářský průkaz. 

Jiné omezení či povinnosti zákonem stanovené nejsou. 
Sledujte platnou legislativu týkající se této oblasti před táborem. Je možné, že Covid pozmění pravidla. 

Mgr. Jakub Sotl
Právník

Poslední revize: 14. 1. 2021

Komentář

S nabytím účinnosti novely zákona, táborový kuchař od 1. 7. 2023 nemusí mít zdravotní průkaz, ale stále musí mít znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví. Přijde-li na tábor kontrola, může znalosti prověřit.

Je proto dobré si nastudovat vyhlášku Ministerstva zdravotnictví č. 137/2004 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných. Požadavky na provoz polní kuchyně nebudou, samozřejmě shodné s velkou vývařovnou. Z praxe se krom zjevné čistoty kontroluje uskladnění potravin, teplota chlazení, popřípadě mražení, hygiena personálu kuchyně, zamezení přístupu nekompetentních osob, tzv. křížení provozů, potravin a pokrmů.

Eva Beránková

Sekretariát ČRDM

Přidat komentář

Povinné, nezobrazí se.

Témata poradny

Nenašli jste odpověď?

Prohledali jste všechna témata a stále nemůžete najít odpověď na svoji otázku?
Zkuste položit dotaz.

Položit dotaz