Všeobecná setra a potravinářský průkaz

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda jako všeobecná sestra potřebuji potravinářský průkaz? V práci taktéž pracujeme s jídlem a potravinářský průkaz nemáme, máme ho automaticky díky vzdělání, platí to i pro zotavovací akce? Děkuji za odpověď

— Tereza Siegelová

Odpověď:

Dobrý den,

zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších přepisů, stanovuje v § 19 odst. 2, povinnost zdravotní průkaz při těchto činnostech mít. Jestliže ho k výkonu svého povolání máte, není problém tento použít i pro zotavovací akci. Pokud uvedený průkaz nemáte, je lepší si ho pro účely zotavovací akce zvlášť opatřit.

AK Mgr. Alena Hájková

AKTUALIZACE:

Táborový kuchař od 1. 7. 2023 nemusí mít zdravotní průkaz, ale stále musí mít znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví. Přijde-li na tábor kontrola, může znalosti prověřit.

Je proto dobré si nastudovat vyhlášku Ministerstva zdravotnictví č. 137/2004 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných. Požadavky na provoz polní kuchyně nebudou, samozřejmě, shodné s velkou vývařovnou. Z praxe se krom zjevné čistoty kontroluje uskladnění potravin, teplota chlazení, popřípadě mražení, hygiena personálu kuchyně, zamezení přístupu nekompetentních osob, tzv. křížení provozů, potravin a pokrmů.

 

Poslední revize: 5. 6. 2024

Komentář

S nabytím účinnosti novely zákona, táborový kuchař od 1. 7. 2023 nemusí mít zdravotní průkaz, ale stále musí mít znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví. Přijde-li na tábor kontrola, může znalosti prověřit.

Je proto dobré si nastudovat vyhlášku Ministerstva zdravotnictví č. 137/2004 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných. Požadavky na provoz polní kuchyně nebudou, samozřejmě shodné s velkou vývařovnou. Z praxe se krom zjevné čistoty kontroluje uskladnění potravin, teplota chlazení, popřípadě mražení, hygiena personálu kuchyně, zamezení přístupu nekompetentních osob, tzv. křížení provozů, potravin a pokrmů.

Eva Beránková

Sekretariát ČRDM

Přidat komentář

Povinné, nezobrazí se.

Témata poradny

Nenašli jste odpověď?

Prohledali jste všechna témata a stále nemůžete najít odpověď na svoji otázku?
Zkuste položit dotaz.

Položit dotaz