Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda je někde k nalezení podrobný výčet činností, které je možné provádět výhradně s potravinářským průkazem. Jedná se mi o prostředí kuchyně na letním táboře. Letos bychom z kapacitních důvodů potřebovali zapojit do výpomoci v kuchyni i děti (ve věku 14 let). Potřebovala bych vědět, jaké činnosti bychom teoreticky mohly delegovat na tyto děti, aby k nim nemusely mít potravinářský průkaz (jelikož pokud mám správné informace, ten si mohou nechat vystavit až od 15 let). Mohou například krájet syrovou zeleninu, která následně projde tepelnou úpravou? Mohou mýt erární nádobí? A podobně..
Děkuji moc za zodpovězení dotazu.
S pozdravem
Lucie Peláková
Odpověď:
Dobrý den,
u táborů do 50 účastníků se děti mohou účastnit celého procesu přípravy pokrmů.
V ostatních případech se děti mohou účastnit fáze před tepelnou úpravou. Po tepelné úpravě a studených pokrmů se musí účastnit osoby s potravinářským průkazem.
Mgr. Jakub Sotl
Právník
AKTUALIZACE:
Táborový kuchař od 1. 7. 2023 nemusí mít zdravotní průkaz, ale stále musí mít znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví. Přijde-li na tábor kontrola, může znalosti prověřit.
Je proto dobré si nastudovat vyhlášku Ministerstva zdravotnictví č. 137/2004 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných. Požadavky na provoz polní kuchyně nebudou, samozřejmě, shodné s velkou vývařovnou. Z praxe se krom zjevné čistoty kontroluje uskladnění potravin, teplota chlazení, popřípadě mražení, hygiena personálu kuchyně, zamezení přístupu nekompetentních osob, tzv. křížení provozů, potravin a pokrmů.