Informace k ochraně osobních údajů ve vztahu ke zveřejňování fotografií z činnosti dětských spolků

Na pořízení fotografie (nebo i jiné zachycení podoby osoby) se primárně vztahují ustanovení § 84 a násl. občanského zákoníku (dále jen „OZ“).

Z hlediska OZ je fotografie jedním z možných způsobů zachycení podoby člověka tak, aby podle zobrazení bylo možné určit jeho totožnost. Jak zachycení, tak rozšiřování podoby člověka je v základu možné jen s jeho souhlasem. Zákon ale připouští výjimky z tohoto pravidla. Pro pořizování fotografií pro „zpravodajské účely“ je důležitá především tato:

Spolky a GDPR - východiska pro přípravu na účinnost Nařízení

Mnohé spolky se děsí nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které má u nás vstoupit v platnost od května 2018, ale pokud již data zpracovávají, zas tak mnoho nového je nečeká.

Cílem Obecného nařízení o ochraně osobních údajů – (General Data Protection Regulation, dále jen GDPR) je především sjednotit, zpřesnit a aktualizovat pravidla ochrany osobních údajů v rámci členských států Evropské unie (EU).

Dotazy k tématu

fotografie bez souhlasu

Dobry den, chci Vas pozadat o radu - zjistila jsem,ze byla porizena a publikovana fotografie me a syna ve volebnim letacku jedne pol.strany bez meho vedomi a natoz souhlasu.Krome toho ze naprosto nevolim tuto stranu s tim zasadne nesouhlasim,aby nekdo zverejnoval fotky meho ditete bez meho vedomi.Synovi jde videt do obliceje,lide ho poznavaji,upozornila me na to rodina.Jak mohu postupovat a mohu se vubec ohradit nebo nemam sanci na uspech?Cetla jsem obcansky zakonik a jsou tam vyjimky,tak nevim zda byl porusen zakon a nebo se me jako zakonneho zastupce opravdu nemusi nikdo ptat?Dekuji,Kruck

GDPR a prezenční listina

Dobrý den, prosím moc o laskavou pomoc. Obrátil se na mě kamarád. Pomáhá s organizováním střelecké soutěže. V minulosti psali "Prezenční listinu a Souhlas se zpracováním osobních údajů podle zákona č. 101/2000 Sb." do jednoho dokumentu. Byla to prezenční listina se spoustou údajů k osobě. Na jednom řádku bylo jméno, příjmení, zbrojní průkaz, průkaz zbraně, telefon, email. Řádek končil podpisem.

GDPR

Dobrý den,
jsem fyzická osoba a pořádám v létě "Jinou podobnou akci pro děti". Od dětí sbíráme osobní údaje typické pro přihlášku na tábor a také je fotografujeme - fotografie nejsou nikde zveřejňovány, dáváme je rodičům na DVD. Je letos potřeba vzhledem k GDPR požadovat od rodičů písemnou formou souhlas se zpracováním osobních údajů/fotografováním? Někam zařadit nějakou formulku z této směrnice? Existuje nějaký vzor? Nikde nemohu najít dostatečné informace. Děkuji!

GDPRQ

Krásný den všem,
Potřebuji radu ohledně našeho slavného GDPR, máte už někdo ošetřeno ??
Vždy jsme kvůli fotkám na stránky a fb podepisovali souhlas... Stačí to ? Nebo musíme od letoška udělat novou úpravu, jsme z toho Jeleni😂😂 Prosím moc o radu😊

Souhlas k užití fotografií

Dobrý den, prosím o odpověď, jak stanovit dobu, na kterou získám souhlas pro použití fotografií k účelům
"vytváření propagačních materiálů spolku obsahujících osobní údaje členů (ročenky – výroční zprávy, brožurky, časopisy, prezentace na webu, sociálních sítích) v rozsahu – videa, fotografie mé osoby samostatně, popř. ve skupině s jinými osobami bez připojení dalších osobních údajů;" - tedy pokud jsem to definovala správně. Jde o to, že nemohu po např. 10 letech vyhodit všechny propagační materiály s takto získanými fotkami či je smazat z webu.

Prezenční listiny ve světle GDPR

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli nemáte informace/vzory, jak podle GDPR upravit prezenční listiny, které spolky běžně potřebují k dokládání různých projektových akcí?
Děkuji za odpověď

Dopad GDPR na rezervační systém

Dobrý den, jsme amatérské divadlo, fungující jako zapsaný spolek. Divadlo hrajeme bez nároků na honorář a jsme neziskovou organizací. Hrajeme ale poměrně často (cca 8 - 10 představení do měsíce) a k rezervaci vstupenek využíváme vlastní rezervační systém, kde od diváků požadujeme jméno a příjmení, telefon a email (lze jej vidět na www.divadlov.cz). Můžete mi prosím nastínit, jaké bude mít zavedení GDPR pro nás dopady? Děkuji.

GDPR a spolky, souhlas se zpracováním osobních údajů

Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou o radu ohledně GDPR.
Jsme registrovaný spolek a v současné době dělám inventuru dokladů týkající se osobních údajů. Vzhledem k tomu, že současné souhlasy a informace neobsahují všechny náležitosti, které musí mít souhlas a informace dle GDPR, připravuji pro všechny členy nové souhlasy se zpracováním osobních údajů a informaci o jejich zpracování.
Potřebuji se ujistit, zda mohu tyto souhlasy, vč. informací dát členům podepsat ještě před účinností Nařízení.

Historické fotografie - možnost použití

Dobrý den,
našemu spolku se podařilo získat soubor historických fotografií na kterých je zachycen život obce v období 50-90 let minulého století. Jsou na nich zachyceny převážně občané obce, kteří se zúčastnili různých veřejných akcí v té době. Někteří již samozřejmě nežijí. Máme v plánu vybrat ty nejlepší a udělat z nich prezentaci pro občany.
- máme písemný souhlas vlastníka a pořizovatele fotografií, na základě kterého s nimi můžeme nakládat
- na žádných fotografiích nejsou "dehonestující" pozice, výjevy

Seznam členů spolku a GDPR

27. 10. 2017 Prosím pěkně, nejrůznější zprávy kolem blížící se platnosti evropské normy GDPR ve mně vzbudily velkou obavu o náš členský adresář, který bezvýhradně potřebujeme jak pro kontakty se současnými členy, tak i se členy bývalými! Jsme odborný spolek a na své i již bývalé členy stále udržujeme spojení, lidé i zvenčí se shánějí po odborných poradách a historických znalostech - osvětlení z poradny GDPR, že se musí záznamy bývalých členů bez dalšího mazat, mne zásadně rozhodilo.

Zápisy a ochrana osobních údajů

Dobrý den,

mám dotaz ohledně zápisů z jednání a ochrany osobních údajů. Na jednání všech našich orgánů pořizujeme zápisy shrnující jednání a následná rozhodnutí. Zápisy po schválení umisťujeme na interní web, kam mají přístup vedoucí oddílů a činovníci. Těchto osob je větší množství a není tedy možné hlídat to, zda někdo zápis nestáhne a neposkytne třetím osobám.

Nenašli jste odpověď?

Prohledali jste všechna témata a stále nemůžete najít odpověď na svoji otázku?
Zkuste položit dotaz.

Položit dotaz