Informace k ochraně osobních údajů ve vztahu ke zveřejňování fotografií z činnosti dětských spolků

Na pořízení fotografie (nebo i jiné zachycení podoby osoby) se primárně vztahují ustanovení § 84 a násl. občanského zákoníku (dále jen „OZ“).

Z hlediska OZ je fotografie jedním z možných způsobů zachycení podoby člověka tak, aby podle zobrazení bylo možné určit jeho totožnost. Jak zachycení, tak rozšiřování podoby člověka je v základu možné jen s jeho souhlasem. Zákon ale připouští výjimky z tohoto pravidla. Pro pořizování fotografií pro „zpravodajské účely“ je důležitá především tato:

Spolky a GDPR - východiska pro přípravu na účinnost Nařízení

Mnohé spolky se děsí nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), které má u nás vstoupit v platnost od května 2018, ale pokud již data zpracovávají, zas tak mnoho nového je nečeká.

Cílem Obecného nařízení o ochraně osobních údajů – (General Data Protection Regulation, dále jen GDPR) je především sjednotit, zpřesnit a aktualizovat pravidla ochrany osobních údajů v rámci členských států Evropské unie (EU).

Podkategorie

Dotazy k tématu

Odvolání souhlasu GDPR - fotografie

Dobrý den vážená ČRDM,

rodiče nám dali souhlas s pořízením fotografií jejich dětí během tábora pro účely fotodokumentace a reklamní účely. Teď nám napsali, že svůj souhlas odvolávají. Děti nejsou členy spolku.

Fotky deti

Dobrý den... přítelkyně mého ex zveřejňuje fotky mých děti na fb i přes můj nesouhlas. Co s tím mohu dělat? Děkuji za radu

fotografie bez souhlasu

Dobry den, chci Vas pozadat o radu - zjistila jsem,ze byla porizena a publikovana fotografie me a syna ve volebnim letacku jedne pol.strany bez meho vedomi a natoz souhlasu.Krome toho ze naprosto nevolim tuto stranu s tim zasadne nesouhlasim,aby n

GDPR a prezenční listina

Dobrý den, prosím moc o laskavou pomoc. Obrátil se na mě kamarád. Pomáhá s organizováním střelecké soutěže. V minulosti psali "Prezenční listinu a Souhlas se zpracováním osobních údajů podle zákona č. 101/2000 Sb." do jednoho dokumentu.

GDPRQ

Krásný den všem,
Potřebuji radu ohledně našeho slavného GDPR, máte už někdo ošetřeno ??

Prezenční listiny ve světle GDPR

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli nemáte informace/vzory, jak podle GDPR upravit prezenční listiny, které spolky běžně potřebují k dokládání různých projektových akcí?
Děkuji za odpověď

Dopad GDPR na rezervační systém

Dobrý den, jsme amatérské divadlo, fungující jako zapsaný spolek. Divadlo hrajeme bez nároků na honorář a jsme neziskovou organizací.

Seznam členů spolku a GDPR

27. 10. 2017 Prosím pěkně, nejrůznější zprávy kolem blížící se platnosti evropské normy GDPR ve mně vzbudily velkou obavu o náš členský adresář, který bezvýhradně potřebujeme jak pro kontakty se současnými členy, tak i se členy bývalými!

Témata poradny