Stravování na dětském táboře

Dobrý den, byla jsem jako vedoucí na dětském táboře a naprosto jsem se neztotožnila s praktikami jeho hlavního vedoucího a kuchaře v jedné osobě, který nutil děti vše dojíst - kýbl na zbytky prostě neexistoval, děti musely sedět a jíst, dokud nesnědly vše, co dostaly nandáno. Při nandavání jídla však kuchař téměř vůbec nerespektoval individuální přání dětí, prosby jako "malou porci", "bez zelí" nebo "bez špenátu" zcela ignoroval. Argumentoval při tom tím, že děti jíst musí a že jim dává "podle norem". Že vaří dobře a z čerstvých surovin a pokud chtějí kýbl na zbytky, tak začne vařit UHO. Zcela přitom ignoroval skutečnost, že některé pravidelně plakaly, některé se pozvracely, jiné odcházely zcela přejezené a znechucené. Většina vedoucích tento přístup samozřejmě neuznávala, ale argumentům o "normách" se samozřejmě nikdo otevřeně nepostavil a místo toho jsme jen potajnu pomáhali dětem "neoblíbené" jídlo jako houby nebo játra nebo přebytky, které byly nad individuální možnosti jednotlivých jedlíků, přendat jejich hladovějším kamarádům nebo je vyhodit zabalené v ubrouskách.
Ráda bych se vás proto dotázala, zda existují nějaké normy opravňující k tomuto jednání, nebo si hlavní vedoucí špatně vykládá normy, které jsou závazné spíše pro něj jako pro provozovatele, aby věděl, kolik jídla a v jakém množství a kvalitě má dětem "nabídnout". Jídlo asi bylo naštěstí opravdu z čerstvých surovin a poměrně chutné, byť si děti často stěžovaly, že je příliš slané (což ale bylo opět "podle norem"). Předem děkuji za odpověď.

— Hana Vozárová, soukromá osoba

Odpověď:

Dobrý den, 

nic jako normy konkrétních parametrů neexistuje a to co uvádíte nemá oporu v zákoně. 

Pořadatel má povinnost zajistit stravu a pitný režim pro děti. 
Dle § 7 vyhlášky č. 106/2001 Sb., o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti se na tvorbě jídelníčku podílí zdravotník. 

Nikde není uvedena povinnost, že děti musí sníst vše. To je holý nesmysl. 

Je však nutno podotknout, že děti musí dostat stravu odpovídající jejich fyzické zátěži v rámci programu. 

Strava by měla být vyvážená a podávána v režimu snídaně x svačina x oběd x přesnídávka x večeře.

Takové jednání hlavního vedoucího je nutno řešit s pořadatelem. Pokud děti měly na základě jeho chování zdravotní obtíže, pořadatel se dopustil úmyslného ublížení na zdraví a je možné takovou věc řešit i s orgány činnými v trestním řízení. 

Mgr. Jakub Sotl

 

Poslední revize: 24. 8. 2021

Komentář

Přidat komentář

Povinné, nezobrazí se.

Ochrana proti spamu.

Napiště slovo "Poradna"

Témata poradny

Nenašli jste odpověď?

Prohledali jste všechna témata a stále nemůžete najít odpověď na svoji otázku?
Zkuste položit dotaz.

Položit dotaz